Ima li nade za H1-B vizu?

16 Lipanj, 2006

kaKo piše WSJ (potrebna je pretplata) ujedinili su se Gates i McNealy kako bi se povisio limit na tzv. H1-B vize za ulazak visokokvalificirane radne snage u SAD, maksimalnom mogućnošću produžavanja do 6 godina. Sada je taj broj 65,000 godišnje (od toga je 6,800 rezervirano za Čile i Singapur) plus 20,000 za one koji su postdiplomske studije završili u SAD. Do 2003 taj je broj bio 195,000 ali je nakon toga smanjen na današnji broj. Zato gates&co pokušavaju taj broj zapravo vratiti na prijašnji broj koji je kihnuo pod pritiskom lobista. Sadašnje stanje je da za fiskalnu godinu 2007. koja počinje u listopadu, već u svibnju ove godine taj je broj ispucan! Tako da oni koji imaju neke ideje ući za poslom u SAD godine 2008, morat ce pričekat do travnja iduće godine.

Ali ako se barem malo prati ta problematika vidi se da tu ima mulja ispod žita. Recimo, od 20,000 za američke postdiplomce, broj se teško popunjava jer kako piše bloger Odyssey, "H1-B dovodi papane"

H1-B vize uglavnom se onosi na techije pa je jasno zašto su Miscrosoft i Sun medju ostalima, zainteresirani da dobiju više programera i sl. iz manje razvijenog svijeta. A taj svijet, prema podacima Svjetske banke zaradjuje 6,7 puta manje po glavi stanovnika nego Amerika (36,000 dolara godišnje nasprama prosjecno u svijetu 5,600). Gap se povećava jer je, kako piše WSJ, 1970 odnos bio 5,4. Radi usporedbe, još malo statistike, Hrvatska ima GDP od 6820 dolara godišnje (podaci za 2004 ). Znači Amerika nas šije u tom sportu 1 naprama 5,2. No, to svi znamo i to je druga i duga priča.

Oglasi

Jedan odgovor to “Ima li nade za H1-B vizu?”

  1. BezKomentara Says:

    Pozdrav! Ovaj blog je jako usamljen i pravo otkriće za mene neukog, ali ne baš mladog blogera. 🙂 A koliko god ne imao pretenzija da budeš poznat ili da se obogatiš bloganjem, život profesionalnog blogera u Hr je poprilično usamljenički, zar ne? 🙂 Hvala na ugodnih pola sata čitanja… 🙂


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: