Kolonija Kroacija

12 Lipanj, 2006

Kao neki Beobachter svih tih tzv. revolucija u nas, zanimljivo mi je komentirati dva naoko razdvojena ali povezana posta. Prvi, kod Zombixa, govori o nepravdi koju Krauti donose Kroatama te ih pljačkaju uskraćivanja propusnosti širokopojaslja (krasan nam je jezik!) Drugi kod Babla (đes legendo) gdje on, naravno sarkastično primjećuje da je mlađa po njemu neosvještena generacija izvojevala neku revolucionarnu pobjedu. Naravno,  znajući visprenost autora, treba taj post čitat medju redovima.

Ali zanimljivo je to da se u prvom slučaju trebamo pozabavit činjenicom da su zapravo ovi prostori uvijek okupirani i da se ništa nije promijenilo. Kroz povijest uvijek su tu kod nas bili neki okupator i jahali nas. Ne tako davno to je bila ideološka (tako se to zvalo) okupacija koja je dolazila sa Istoka. Tome se zdravi razum u svakom pametnom biću pokušao usprotiviti iako se motorički sistem egzistencijalno prilagodjavao pa smo svi nekako to proživjeli, neko više neko manje ugnjezdjen i obezbedjen. No istinske slobode izbora nije bilo jer je milicija trenirala strogoću. Još prije toga, stoljećima, neke su horde dolazile, okupirale, pa se raja bunila, svrgavala jedne i podilazila drugima. Znate ono, Murta&Kurta sistem. Stvarno tužna sudbina malih naroda (u povijesnim bespućima, treba dodat) Onda su se ti okupatori domislili, ajmo umjesto divizija poslat bankare, umjesto metaka donesli pare. To i sami znate ali nekad zaboravljamo pa se onda bunimo, vidi ti lopova… Ti novi okupatori imaju i unutrašnje suradnike, tzv. kvislinge! Znate im imena jer ih Zombix i ostali blogeri stalo raskrinkavaju:)

Da je ta teza o nama kao koloniji, sad gospodarstvenoj, točna, nadam se da ste pročitali neki dan kako kupujemo drugorazedni Ariel i ostale stvari:

Da je Ariel u Hrvatskoj lošije kvalitete od zapadnog potvrdili sukemijski stručnjaci, a priznao je i zagrebački Općinski sud. No, tajproizvod je samo jedan od brojnih primjera robe loše kvalitetenamijenjene našim kupcima. Mercedesi za Hrvatsku imaju lošije klimauređaje i motore, L'Orealovi šamponi za kosu izazivaju brojne
iritacije i perut, a ponekad i ispadanje kose. Puma, Nike, Reebok, Benneton i Lacoste na hrvatskom tržištu više ne garantiraju kvalitetu, a problematične su i neke prehrambene namirnice.

Ne samo da nas pljačkaju nego nam uvaljuju da prostite govna upakirana u celofan.
A sad o Bablu, iako kažem, shvaćam da je sarkastičan u tom postu: ta načitana ekipa, puna teza i protuteza, od Dušana Čizmića Marovića do Stipe Oreškovića je bila samo salonska ljevica, znala je ona svoje kvadrate u kojima se može igrat. I sad unazad, kad bi ih se pitalo kaj je to ta revolucionarna mladež napravila, ostat će da je Babl prvi objavio omladinku u jeansu na naslovnoj strani novina a Stipe uspješno objedinio mlade babićevske jurišnike u neuspjelom napadu na ondašnje institucije. Ne da im zamjeram, tu njihovu pseudorevolucionarnost i ništavnu povijesnu učinkovitost ali ne treba sad to revalorizirat pa se drčit.

Klasična priča u nas: kad ljudi postaju nezadoovoljni sadašnjošću, lako se okrenu prošlosti pa je glorificiraju. Samo kao ilustracija, sranje od današnje glazbene scene, iznjedrilo nam je ono simpatično lupetalo od Štulića ko neku povijesnu kulturološku ikonu.

Kako su postovi povezani? Pa stvarno se ništa ne mijenja u nas, samo ostaju kano klisurine cendranje i legendarna hrvatska figa u džepu. Plus uvijek retrospektivno revaloriziranje historije.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: