Svi blogeri Hrvatske demaskirani!

26 Svibanj, 2006

Iako cijenim 45lines, skidam kapu jer volim tu podvrstu novinarstva ali mislim da sad dotični bloger (nesvjesno?) istrčava s postom koji možda otvara neku potencijalnu trku blogista-senzacionalista. Znam, ogradio se, to nikom ni nije bila tajna ali cijeli post ima subliminalni poticaj da se otvori nova fronta postovska.

Naime, predevidjam da je to samo prvi znak da se uskoro mora pojaviti ta famozna LISTA!

Naime, kako je u nas u modi objavljivanje raznih tzv. tajnolista, em' tko jke bio u Sisu, ko je bio u Kisu, ko je bio Sos a ko Vos suradnik ili već kako to ide s time kraticama.. pa eto tako autor provocira taj neki blogerski listovoz. Naime, bojim se da nije daleko dan kad će se na njegovom ili nekom drugom blogu (i u nekim paramagazinima dakako) pojaviti ekskluzivna lista tipa "Svi blogeri Hrvatske demaskirani" ili " Tko se krije iza blogersklih imena". Ne žurim na kiosk, i vrlo malo čitam naš jednomuporabni toaletni tisak. Umjesto toga ima hrpa nepročitanih knjiga, podsjećam se svakodnevno.

Dakle, apeliram, izmedju ostalog na samog sebe pa i na sve druge blogere da poštuju aninimnost bloganja. Da ne skupljaju imena i kreiraju liste. Da ne daju povoda neinformiranim novinopisdalima da sastave LISTU. Ako tu i tamo neko hinta imena, neka to bude više mentalni sudoku užem krugu a ne tras, eto ti ga, vidi ti njega, pišeš li, ga jeli… utrka za objavljivanjem listi imena.

Osim naravno ako to nije odluka samog blogera da se predstavi javnosti, npr. objavi obiteljsku fotku ili sl. iz njemu samom razumljivih razloga.

Oglasi

5 komentara to “Svi blogeri Hrvatske demaskirani!”

 1. mrak Says:

  da, ispada kao doista veliko otkriće… neću reći da mi je drago, ali to sve skupa i nije neka pretjerana tajna…

  pišem što pišem i preferirao bih da ljudi sude o mojim tekstovima na temelju onoga što u njima piše a ne na temelju mog imena, ili kako je to peratović napisao “konteksta i krugova” u kojima sam se bio našao (usput rečeno, cijela ta priča je bila samo sporedna stanica, daleko mudrije tekstove bi mogao pronaći u npr. Banci ili nekim drugim časopisima iz tog doba)

  inače zanimljivo da peratović spominje baš crnobrnju, jer je on daleko zanimljiviji lik od mene, naime on je taj koji je prvi puta vjesnik prebacio u tabloidni format i time vjerojatno zauvijek uništio svaku vjesnikovu šansu da zauzmu poziciju ozbiljne novine… kada sam čuo za zabranu metroa odmah sam se sjetio dotičnog projekta koji je doista bio zanimljiv i čak i za današnje vrijeme progresivan, no nije imao kvalitete koje bi ga učinile profitabilnim

 2. 45 lines Says:

  @mrak, ma zezao sam se za “kontekst i krugove”. Pa i “Banka” je po toj logici isti kontekst i krugovi. Vresnik je pisao za “Metro”, a i on i Ivanković su radili u “Vjesniku”. Ne sjećam se da je Boško “odgovoran za “Vjesnikov” tabloidni redizajn. Jel’ to ono kad je uvedena žuta brand boja? Bilo je to 90-e za vrijeme glavnog urednika Hide Biščevića kad se ja još nisam imao namjeru baviti novinarstvom.
  @Webozilla, naslov ti je senzacionalistički. Ne bavim se otkrivanjem identiteta blogera. Slobodno ti uživaj u svim blagodatima anonimnosti. I otkrij nam još štogod o bablovu identitetu 😉

 3. mrak Says:

  koliko se ja sjećam, Boško je kumovao prelasku s broadsheet na tabloid format (dakle s velikog na ovaj mali format), doista ne znam kako se to na hrvatskome kaže – no uzeti taj podatak s oprezom jer nisam baš previše siguran u to

 4. 45 lines Says:

  E tad je glavni urednik bio Radovan Stipetić. Točno je da je u to vrijeme bio još tamo (1992.) Sigurno on nije imao nikakvu odlučujuću ulogu da se to izvede. Možda je predložio kakav layout. Hm… Ma nije ni važno.

 5. Webozilla Says:

  Ako se eto zafrkavamo i zabavno je pisat o nekim davnim vremenima, npr. znam tog simpa lika, Bole Crnobrnja je dobar tip kad se nadjet s njime u nekoj birtiji ali je burazeru ipak zalutao u novinarstvo. Da mu nije sestre, ne bi se tu moglo puno debatirat o ulozi familije u hrvatskim medijima. Dobar tip ali za neke druge vode, uglavnom barnumovske, ali ne za pisanje, oduvijek se trudio prodat toplu vodu urednicima, npr. Startu o NY policajcima, Vjesniku o njegovom putu u Afganistan, sve suhi kruh s tankim namazom, dakle sve govorimo o vremenu tzv. stare Juge. Kasnije se probao iskupit urednikovanjem, publishingom, ne znam danas, nisam ga dugo sreo, ali to mu ne bude pomoglo da bude upisan ko svijetli lik hrvatskog novinarstva. A babla ne diraj 45lines;) Da se ne razljutim pa demistificiram dragocjen ti izvor tvog Dragog Bloga:) naravno, samo se (senzacionalistički!) zezam.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: