Web 2.0 Weltanschauung

23 Svibanj, 2006

Koliko je relevantan Web 2.0, a konzekventno i Google kao najveći web 2.0 proponent, pokazuje činjenica da Microsoft kroz lansiranje Office Live and Windows Live pokušava obraniti i zadržati svoju poziciju.Naime, jednako kako je Microsoft pokušao (i uspio) zadržati dominaciju Windowsa kroz borbu s Netscapeom, tako sad pokušava kroz svoju verziju Office približiti aplikaciju korisniku. Baš kao što to čine stotine web 2.0 aplikacija.

Kad se malo bolje pogleda, puno se toga može učiniti na webu danas bez da se uporabi Office.Dakako, web aplikacije, kao Salesforce.com, na primjer, uplašile su microsoftovce tako da se s nekim samoobrambenim refleksom bacili na ono što im najviše leži, desktop aplikacije.Konačno sam probao, sa zakašnjenjem, Microsoft Max Zahtjeva skidanje i instaliranje WinFX runtime komponenti, što bi trebalo biti temeljem za buduće spajanje operativnog sustava i weba. Očajno je to, što i onaj s kim dijeliš, npr, album, mora imati instalirane iste komponente. Ajme. U svemu je to opet taj stari plot: ugradi nešto u windoze bez čega se ne može pristupit mreži.
No, govorim o web 2.0. Sve više pokretljiva radna snaga zahtjeva i pokretne aplikacije, tzv. my utility anytime anywhere koncept. To upravo to web 2.0 aplikacije i omogućavaju. I to bez uloženog pezosa. Zato, MS pokušava prebacit svoj najveći brand online, i nada se da će izgubljeno prodajom softvera nadoknaditi kroz MSN adCentral ili sl. reklamne poteze. Dakle, kako ono kažu web 2.0 – "buzzword"!?!?

Radi se o u posljednje vrijeme najznačajnijem (ne samo konceptualnom) protoprogramu kojim se smanjuje kaos kako bi se na Internetu formirao poredak.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: