Žabodiz

17 Svibanj, 2006

Dobro sam dao ime rubrici Žabodiz, naime Vidjela žaba konja da se potkiva.. itd, tako se žabodizni razvoj hr neta i dalje odvija, najnoviji primjer: Fonoteka

Hvala vrijedna ideja, malo legaliziranja nikad ne škodi masama, oni napredniji će i dalje bittorentati. Nadam se da ću moć tu nać svašta, recimo od Bijelih strijela i Crvenih koralja, prvih pulp bendova naših prostora, do štajaznam nekog domaćeg garažnog benda, Crotchloversa ili Mučibaba… Sumnjam u veliku zaradu ovdje, no pokretačima lova nije presudna. Osim toga, ajmo malo podić ugled sebi u Europama i ne bit neka nam susjedna zemlja gdje još caruju marketi sa lažnim CD i DVD. Dakle, kad kupim prvu pjesmu izreć cu sud o Fonoteci. Sad samo kometiram kako je lako predvidjeti kuda ide i što će se događati na hrvatskom vebu. Povijesno je uočeno 5-6 godina kaskanja za svijetom npr. u otvaranju onlajn dućana. Sad pak s tim zakašnjenjem imamo i napokon Digital rights management (DRM) na našim prostorima. Ma, bravo! Bilo o tome ideja, npr. jedan od hr medijskih prvomislilaca, Ozren Kanceljak, vodeći PR-ovac, već odavna ima registriranu domenu OKDOWNLOAD.NET ali mora da mu je ponestalo vremena i para da se time pozabavi.

Zanimljivo je sad predvidjeti što dolazi u budućnosti na naše prostore? Kako dakle prolazi otprilike 5 godina nakon što se neki servis započne pa etablira vani, eto ga kod nas. iTunes 1.0 se pojavio kao podrška Kerbango Internet radio tuner servisu godine 2001.

Recimo, ako je u Americi, a nju uzimam kao benčmark što se tiče medija i neta, sad uzeo maha TIVO servis (time shifting, snimanje tv programa pa gledanje kad ti volja a ujedno rewind/stop, dakle DVR, digitalni video rekorder) Dakle tako nešto je već trebalo doć u HRvatsku, jer se TIVO pojavio 1999. Kasnimo, kasnimo… BTW, za TIVO nije potreban broadband, radi na bilo koji video input (satelit, kabel, antena..) a spojen je s centralom bazom preko telefonske linije. Barem toliko znam.
iPodi u Americi sad već počinju bit sporedni što se tiče slušanja jer je veća fora imat video iPod od običnog mp3 plejera. Kako je s iTunes 4.8 od svibnja prošle godine podržan video, zanima me kad će se to počet kod nas masovnije koristit. Makar moram reć da BUG ima tekst o tome kako s Videorom izkodirat video format za iPod.

Hrvatski Podcast Central? Hm što se dogadja s time u Hrvata? Gdje je hrvatski MySpace? Gdje su wi-fi parkovi? Hej, jel netko vidio prvi Starbucks u Zagrebu? Dakle samo hrabro naprijed s tim emerging (consumer) technologies!

Moj emergingtech fix tj. MOJ žabodiz za danase je

FeedYes, sajt na kojem se mogu kreirati RSSovi, ili kako kažu Distribucija sadržaja, jednostavno utipkavanjem web adrese te

Croquet
open source platforma za kreiranje kolaborativnih mrežnih 2D-3D aplikacije. Mrežna arhitektura podržava komunikaciju, kolaboraciju, resource sharing i synchronous computation.

Oglasi

4 komentara to “Žabodiz”

  1. mrak Says:

    heh, ja bih volio biti vlasnik starbucks franšize

  2. webozilla Says:

    Raspitao sam se: za Starbucks kod nas traže korporaciju koja će preuzeti franšizu kad oduče doć na ove prostore, no ta korporacija mora bit s već sličnim iskustvom, kako moji izvori kažu, bit će to neki austrijsko-hrvatski gemišt na kraju. Zanima me kako će proć ti frappuccini od 80 kuna. Bolji bi bio sad potez stavit ime na listu za franšizu Caribou Coffee (http://www.cariboucoffee.com) ti su tek počeli a ide im sjajno u Americi.


  3. […] T-portal je pokrenuo domaći online music dućan – Fonoteku. Teško ću ili nikako ostaviti neku kunu tamo. Čak i da se sve ne raspada u tim napornim frameovima, čak i da je nekim čudom stvar user-friendly, čak i da je razrađen sustav naplate i da je cijena Ok, a apsolutno ništa od navedenog nije… ne bih imao razloga to učiniti jer me 99,9 % albuma i pjesama u ponudi ne gađa kao slušatelja. U jazz kategoriji su primjerice dostupna 2 albuma, u hip-hop kategoriji niti jedan itd. Ali nije sve tako crno – fanovi Saše, Tina i Kedže će prijerice doći na svoje – mogu downloadati njihove hitove po 7,32 kn po pjesmi. I drugi blogeri su pisali o tome: servis je prvi najavio Borja, a svoj osvrt dali su i Webozilla Croaticus (novi blog) i Siniša. Kod Siniše osim ovoga možete pogledati i galeriju njegovih fotki iz Iraka i saznati kako se Angel udaje za bogatog Poljaka:( by Tomislav Kovač | objavljeno u Ostalo, Online music industrija Trackback URL | Komentari – RSS Feed Bookmarkirajte na del.icio.us | Incoming linkovi […]

  4. borja Says:

    Hrvatski MySpace bi trebao bizi povez.com, drugih nema koliko ja znam, imamo i naš YouTube na 4ytv.net…


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: