Iza tamnih naočala

10 Svibanj, 2006

Čemu anonimnost?

Lako je srati kad se ti blogeri skrivaju, kaže moj frend. Kako mu nisam rekao da se i ja skrivam prešutio sam komentar. Ali ne mogu da se ipak ne očitujem:

Osobno blogam anonimno jer stvarno živimo u malom gradu, reko bih seocetu, radimo zajedno, srećemo se van posla, pijemo, bančimo, žene se i klinci druže, možda se i neko uženi u nečiju svojtu i rodbinu, stvarno je minijaturan taj naš svijet. I nezgodan je taj slavenski "oko za oko" zloduh. Nadam se da razumijete da je riječ prije svega o osobnoj sigurnosti kad sam se odlučio pojaviti anoniman i rekao bih untracable zahvaljujući raznim proxy servisima.

A namjere da se nešto iskaže kroz blog, barem u mom slučaju, nemaju namjeru stjecanja nikakvih bodova, nikakav popularity contest nije u pitanju. Ne želim nikome podmetati već smatram da sredini nedostaje ozbiljna kritika kad je u pitanju hr web, jer oni koji pišu o tome i zarađuju za život, nisu do kraja profesionalci i pola toga obično prešute. Ja falabogu ne ovisim od domaće IT ni medijske poluindustrije pa ne moram ništa kalkulirati, plus, imam tamne naočale.

Dapače, anonimnost daje veću slobodu, jer producira nekakav spisateljski alter ego: eto, čitam redovito ovaj blog i slučajno znam da je pisac iskusna, peru sklona individua ali obiteljski čovjek i sigurno ne bi da mu se ime pojavljuje uz tekstove koji govore o jebačini, drkanju, uzgajanju i pušenju trave, uglavnom, nečemu što ne bi i on sam dao svojoj djeci da čitaju. Ali anonimnost mu daje punu pjesničku slobodu, čto bi se reklo.I neki drugi blogovi, pogotovo što kad pišu o politici, makar znali o kome se autoru radi, bolje da ostanu anonimni.

Čak i EFF  sugerira anonimno bloganje. I preporuča Invisiblog, koji koristi GPG i Mixmaster anonymous remailer network i ostale tehnikalije u svezi s time.

Oglasi

Jedan odgovor to “Iza tamnih naočala”

  1. JQ Says:

    potpuno se slažem sa svim navedenim, ne mislim da je nečiji tekst vjerodostojniji ako se potpiše imenom i prezimenom te ostavi kućnu adresu, broj mobilnog i fiksnog i sve ostalo. stvar je osobnog izbora kako će netko postupiti, ali siutacija je ipak takva da prek0 90% blogera piše pod nicknameom. dosta ljudi piše o stvarima o kojima ne govore niti u stvarnom životu, otkrivanjem identiteta izgubili svaku mrvicu slobode koju pružaju “tamne naočale”


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: